Korona-aika on tuonut rajoituksia eri ikäisten, mutta erityisesti yli 70-vuotiaiden elämään. Toisaalta jopa hallituksesta asti on kehotettu hyödyntämään Suomen luontoa oman hyvinvoinnin ja liikunnan edistämiseksi. KeHOn asiantuntijat kertoivatkin keskiviikkona 6.5. Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa luonnosta ja sen vaikutuksista hyvinvointiimme otsikolla Luonnosta hyvinvointia ja kansallispuistoista kaksin verroin.

Suomessa luontoympäristö on useisiin muihin maihin verrattuna hyvin saavutettavissa, ja suomalaiset kokevat yleensä luonnon itselleen turvalliseksi ympäristöksi. Yliopistotutkija, PsT Katriina Hyvönen Jyväskylän yliopistosta kertoi, että luontoa voidaan myös tarkoituksellisesti hyödyntää hyvinvoinnin kohentamiseksi niin yksin kuin ryhmässä. Hänen tutkimuksessaan jo puolentoista tunnin luontohetki kerran viikossa vähensi stressiä ja loi osallistujille hyvinvointia ja vapautumisen tunnetta.

– Luontoympäristöä ei tarvitse etsiä kaukaa, vaan myös lähiluontoon meneminen tukee hyvinvointiamme, muistutti Hyvönen.

Viestintäpäällikkö Tiina Hakkarainen Metsähallituksen luontopalveluista kertoi, että Suomen 40 kansallispuistossa sekä muilla suojelu- ja retkeilyalueilla on vuosittain miljoonia kävijöitä.

– Suomessa on ollut luontobuumi jo ennen koronatilannetta, ja vuosittaisten kävijöiden määrä erilaisissa luontokohteissa on jatkuvasti kasvanut. Tänä keväänä etenkin Uudellamaalla kansallispuistoissa on ollut jopa ruuhkaa, kertoi Hakkarainen.

Vaikka kansallispuistojen keskeisin tehtävä on luonnon ja sen monimuotoisuuden suojelu, myös niiden virkistys- ja hyvinvointivaikutus sekä yhteiskunnan talouteenkin ulottuva matkailuvaikutus on merkittävä. Noin yhdeksän kymmenestä kansallispuistossa kävijästä kokee saaneensa paljon hyvinvointivaikutuksia vierailustaan. Luontoliikunta on edullinen ratkaisu myös kansanterveyden ongelmiin.

Molemmat asiantuntijat korostivat, että luonto on tutkitusti hyvä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lähde, joka virkistää, rauhoittaa ja kuntouttaa. Lyhytkin luontohetki virkistää ja laskee verenpainetta. Kuitenkin myös luonnossa on korona-aikana huolehdittava kahden metrin turvaetäisyydestä muihin kuin oman perheen jäseniin.

Ikääntyvien yliopiston luennot on kevään aikana järjestetty verkossa vallitsevasta koronatilanteesta johtuen. Luennolle luonnon hyvinvointivaikutuksista osallistui 300 kuulijaa, ja sen tallenne on nähtävillä 6.6.2020 saakka. Tallenteeseen saa linkin Jyväskylän kesäyliopiston ikääntyvien yliopistosta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ikis@jyu.fi.

Metsähallituksen luontoon.fi -sivustolla on ajantasaiset tiedot luontoretkikohteista, ja digitaalisessa retkikartta.fi karttapalvelu tarjoaa apua reitin suunnitteluun.

 

Metsähallituksen viestintäpäällikkö Tiina Hakkarainen nauttii luonnosta Etelä-Konneveden kansallispuiston jylhissä maisemissa.