Keskisuomalaiselle liikunnalliselle ja luonnossa viihtyvälle elämäntavalle on kysyntää maailmalla. Samoin kuin tällaisen elämäntavan ymmärtämiselle ja osaamiselle laajasti yli sektori- ja ammattirajojen. Yksi perustelluimmista syistä lisätä fyysistä aktiivisuutta ja liikkumista lähiluonnossa on se, että tällainen elämäntapa itsessään sekä lisää monimuotoisen luonnon arvostusta että tarjoaa kasvavan määrän keinoja nauttia ja voida hyvin omassa elinympäristössämme. Samalla vähennämme ympäristölle kertyvää kuormitusta ja päästöjä.

Merkittävä haaste tällaisen elämäntavan viemisessä maailmalle on toki se, että emme vielä itsekään ole oikein ottaneet sitä haltuun.  Vain noin puolet suomalaisista liikkuu suositusten mukaisesti. Tämä 2,5 tunnin viikkotavoite lähiluonnossa liikkuen täyttäisi myös luonnossa vietettävän ajan suositukset oman hyvinvoinnin kohentamiseksi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Kuitenkin iskijöistä puolet puuttuu. Ja iäkkäämpiä suomalaisia kohden siirryttäessä iskijöistä alkaa olla jo oikein pula: suositusten mukaan liikkuvia on ikäluokassa 55–64-vuotiaat enää noin 40 prosenttia ja 80-vuotiaista enää kymmenen prosenttia. Eikä se ulkoilukansan ulkoilukaan nyt aivan sammalilla tanssimista ole; koko väestöstä päivittäin ulkoilemassa käyviä on vain kolmannes. Miten ulkoilu- ja luontokansa oikein saadaan luontoon? Eikö olisi uskottavampaa esitellä ulkoilukansan ulkoiluja maailmalle sitten, kun oikeaa näyttöä ja kokemuspohjaakin löytyy?

 

Meijän polkuja ulkoiluun innostamisessa – ja kuinka Sinä voit osallistua

Olemme Meijän poluilla pyrkineet madaltamaan kynnystä lähteä liikkeelle lähiluontoon ja luontoon yleisemminkin. Monet Vuosikellomme liikunta- ja hyvinvointihaasteista liittyvät luonnossa liikkumiseen ja luonnossa oleiluun. Luontopysäkkimme pyrkivät havainnollistamaan luontoliikunnan ja saavutettavuuden monia mahdollisuuksia Jyväskylässä. Luontotyöpäivä ja Keski-Suomen Reitistöviikko kutsuvat ihmisiä liikkumaan ja nauttimaan luontoon ja luonnosta.

Ja tässä kohden juuri Sinä astut luontokuvaan! Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHOn sidosryhmät ovat pitkälti liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin sekä näiden tutkimuksen ja koulutuksen huipputoimijoita sekä Keski-Suomessa että laajemminkin Suomessa. Ja onpa meidän tarinoitamme maailmallakin kuunneltu. Kukapa olisikaan osuvammassa asemassa näyttämässä mallia luonnossa liikkumisen ja luonnosta saatavien hyvinvointihyötyjen esille tuomisessa kuin itse alan ammattilaiset?

Mallia keskisuomalaisen luonnossaliikkumistarinan kerronnassa näyttää Keski-Suomen liitto, joka on osallistunut molempiin Reitistöviikkoihin ja Luontotyöpäiviin lähtemällä työporukalla keskisuomalaisille luontoreitistöille viettämään työpäivää ja nauttimaan keskisuomalaisen luonnon hyvinvointi- ja terveyshyödyistä. Ja tarinoiden mukaan nämä retket ovat olleet erittäin antoisia osallistujille. Voisiko tällaista keskisuomalaisen hyvinvoinnin aktiivista tekemistä ja esille tuomista ottaa osaksi myös muiden keskisuomalaisten organisaatioiden toimintaa?

Mukaan edistämään keskisuomalaista luonnossa liikkumisen tarinaa

Keskisuomalaisen luonnossa liikkumisen ja oleilun tarinaa täytyy siis luoda ja vahvistaa. Seuraavat Meijän polun luomat mahdollisuudet tähän tarinallistamiseen ovat Luontotyöpäivä 20.5.2022 ja Keski-Suomen Reitistöviikko 19.–25.9.2022.

Ja tarvitseeko tässä odotellessa vältellä luonnossa oleskelua ja liikkumista? Eihän toki. Uutta keskisuomalaista elämäntapaa saa ja pitää pitää esillä aktiivisesti kaiken aikaa. Kun liikumme työpäivien aikana luonnossa ja somekanavat ovat käytössä, näillä tunnisteilla pääsee alkuun: #luontotyöpäivä #keskisuomi #WorkInNatureDay #CentralFinland.

Mutta tunnisteilla tai ilman, käydään ennen kaikkea luonnossa liikkumassa ja nauttimassa, sillä luonnon suoman levollisen hymyn tunnistaa kauas. Olkoon se kutsuvin osa uutta keskisuomalaista luonnossa liikkumisen tarinaa.

 

Juho Jäppinen
fysioterapeutti, luonnossa liikkumisen edistäjä
Meijän polku, JAMK

 

 

p.s. Ja vaikka metelöinkin vain Meijän polun jutuista, niin muistetaan osallistua ja pitää esillä muitakin keskisuomalaisia liikunnan ja luonnossa liikkumisen edistämisen toimijoita ja kampanjoita. Tärkeää työtä tekevät mm. Likes, Japa, Jyps, Jyväskylän Latu, Kesli, JAMK, Ksshp, KIHU, Jyväskylän yliopisto, Gradia ja monet muut. Pidetään silmät ja korvat auki ja levitetään liikkumisen ja hyvinvoinnin keskisuomalaista sanomaa kukin omalla tyylillämme. Seuraavaksi nautitaan porrasliikkumisesta Porraspäivissä marraskuussa. Ja näin keskisuomalaisittain tietenkin myös ulkoportaissa.

 

Keski-Suomen liiton väkeä Kanavuoressa

Keski-Suomen liiton väkeä Kanavuoressa

Keski-Suomen liiton työntekijöitä viettämässä Luontotyöpäivää Keski-Suomen reitistöillä Vaajakosken Kanavuoressa. Kuvat Reima Välivaara.

 

Yläreunan kuva: Meijän polun (JAMK) väkeä Luontotyöpäivän vietossa Jyväskylän Haukanniemessä. Kuva Juho Jäppinen.